Vilshärads padel

Ska banorna rivas?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Sedan Vilshärads Padel invigdes 2016 har stora internationella tävlingar arrangerats varje år och anläggningen har blivit utsedd till Sveriges läckraste. Nu ska de rivas, varför?
2019 meddelade Halmstad kommun att padelbanorna måste rivas, mot bakgrund av att en granne klagat över att havsutsikten påverkats och att bygglov saknas. Som ett resultat av detta skulle även Vilshärad Padel betala dryga böter.

Finns det bevis på att padelbanor inte kräver bygglov?
Ja, i tidigare dom har man konstaterat att bygglov inte behövs. Läs tidigare dom här. Domen överklagades till högsta instans som inte beviljade prövningstillstånd. Det innebär att högsta instans ansåg att domen var rätt.Detta har även Länsstyrelsen konstaterat. På vår mark där padelbanorna byggdes finns dessutom bygglov från Länsstyrelsen sedan över 30 år tillbaka som beviljar golf- och idrottsverksamhet.

Ska alla banor rivas?
Ja, samtliga banor kommer att rivas.

Varför har kommunen vid två tillfällen ålagt er böter?
Vi hade rätt enligt länsstyrelsens första beslut och varför kommunen valde att ta upp ärendet ytterligare en gång har vi inte fått någon förklaring till. Lyckligtvis hade vi rätt även i det andra beslutet.

Är det därför kommunen inte får ut några böter av er fast de har försökt flera gånger?
Precis, kommunen kan ju bara ta ut byggsanktionsavgift om du bygger utan lov, men då måste såklart det du bygger kräva bygglov. Från vårt perspektiv är det skandalöst att slösa både tid, pengar och kommunala resurser på detta.

Samtliga banor kommer att rivas trots att länsstyrelsen gett er rätt i frågan om bygglov, hur kommer det sig?
Nu ligger padelbanorna inom utökat strandskydd (300 m), vilket känns som en väldigt eftersökt anledning. Faktum är att padelbanorna ligger på den mark där vi tidigare drev kommersiell driving range för golf. Och för den har vi haft beviljat bygglov för sedan drygt 30 år tillbaka. I detaljplanen är marken avsedd för golf och idrottsverksamhet och trots detta anser länsstyrelsen att padelbanorna hindrar rörligt friluftsliv. Med andra ord innebär det att padelbanorna hindrar rörligt friluftsliv mer än vad den tidigare driving rangen gjorde, något som helt enkelt inte stämmer. På en driving range går det inte att röra sig fritt medan padelbanorna har bidragit till att allt fler människor har besökt Vilshärad. Här är ju både ungar och hundar, padelspelare och after beach-gäster, cyklister och flanörer i en salig blandning. Och under alla år som vi haft drivning range var det bara vår hund Yoshi som gick på den några gånger när han var valp.

Räknas inte padel som idrott?
Jo, det är Sveriges näst största sport efter fotboll mätt i antalet utövare och även medlem i Riksidrottsförbundet.

Vad innebär detta för området kring Vilshärads padelbanor?
Förutom att det inte kommer gå att spela padel, finns det inte längre kvar någon verksamhet. En destination som tidigare har lockat många tusentals turister och spelare är helt enkelt nedmonterad. Det tycker vi så klart är tragiskt och många med oss. Nej-sägarna och bakåtsträvarna vann.För att sammanfatta, Halmstads kommun vill inget hellre än att banorna ska rivas och att Vilshärads Padel ska betala böter i miljonklassen för banor som inte kräver bygglov enligt länsstyrelsen. Trots att banorna inte kräver bygglov enligt länsstyrelsens jurist vill juristen att banorna ska rivas eftersom de hindrar rörligt friluftsliv, fastän de tvärtom främjar rörligheten.

När kommer banorna rivas och hur länge till går det att spela?
Det går att spela fram till och med 3e augusti, eftersom banorna kommer att rivas dagen efter. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]